De relatie "angst" met zelfvertrouwen.

Faalangst en het ontbreken van zelfvertrouwen gaan hand in hand. Zelfvertrouwen is een positieve emotie en het geloof in eigen kunnen. Faalangst is de tegenhanger ofwel een negatieve emotie en een gebrek aan vertrouwen in jezelf.

Waarschijnlijk functioneer je in het dagelijkse leven redelijk naar tevredenheid. Toch zijn er situaties en perioden waarin jij je onzeker voelt of zelfs twijfelt aan jezelf. Jij bent niet de enige! 80% van alle Nederlanders en Vlamingen heeft namelijk te weinig zelfvertrouwen en zou graag sterker in hun schoenen willen staan. De gevolgen van een te laag zelfvertrouwen zijn groot voor de samenleving, maar zeker ook voor jou. Ik zal enkele voorbeelden geven en kijk eens of dit ook betrekking heeft op jou.

  • Spijbelen en afhaken bij school en studie door grote aantallen leerlingen en studenten;
  • Het mislukken van heel veel relaties;
  • Veel problemen in werksituaties (denk aan overbelasting, conflicten, burn-out, afvloeiing en ontslag);
  • Mensen niet aan durven spreken (verlegenheid);
  • Te veel voor zekerheid kiezen en geen uitdagingen aangaan;
  • Bepaalde zaken steeds weer uitstellen;
  • Geen complimenten van anderen willen aannemen; 
  • Te weinig voor jezelf opkomen en steeds maar toegeven;
  • Te veel spanning voelen tijdens je presentatie of examen;
  • Moeilijk omgaan met nieuwe en veranderende situaties;
  • Je leeft om te werken en niet werkt om te leven. 

Dat je af en toe onzeker bent, daar is niks mis mee, dat hebben we allemaal. Dat is niks om je zorgen over te maken. Heb je het idee dat je gebrek aan zelfvertrouwen problematisch wordt? Als het je belemmert in je dagelijks leven, of je tegenhoudt om relaties aan te gaan, is het wellicht zinvol er iets aan te doen. 

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen

& wat is zelfvertrouwen nu precies

Zelfvertrouwen is het gevoel van eigenwaarde wat je hebt. Letterlijk betekent het het vertrouwen in jezelf in dat wat jij kunt of hoe jij bent. Het zegt veel over iemands functioneren. Iemand met weinig zelfvertrouwen staat minder zeker in het leven en heeft vaak meer moeite zichzelf binnen groepen mensen te presenteren. Ook kan het het aangaan van relaties in de weg staan, omdat bijvoorbeeld situaties vermeden worden waarin je jezelf bloot moet geven. “Het zou eens mis kunnen gaan”, is dan het argument. Voor het goed functioneren van iemand is een positief zelfbeeld en daarmee gepaard gaand veel zelfvertrouwen erg belangrijk. Interessant is trouwens dat zelfvertrouwen kan groeien of afnemen, al naar gelang je ervaringen.
Waarom heb ik geen zelfvertrouwen?

Zeg je vaak dingen tegen jezelf als: “Het lukt me toch niet”, “Iemand anders is daar veel beter in”, “Dat kan ik niet”, “Ze/hij zegt toch nee”? Dan heb je last van een negatieve interne dialoog.
Misschien heb je niet genoeg zelfvertrouwen meegekregen van je ouders. Misschien heb je enkele negatieve ervaringen gehad (bijvoorbeeld een blauwtje gelopen, of een uitbrander van je baas). De redenen kunnen uiteenlopend zijn, het gevoel is vaak hetzelfde. Je hebt weinig tot geen vertrouwen in je eigen kunnen, je voelt je onzeker. Je kunt urenlang rondlopen met een knagend gevoel na het krijgen van (al dan niet opbouwende) kritiek. Terwijl anderen schijnbaar moeiteloos dingen naast zich neer kunnen leggen en ook niet kunnen begrijpen waarom jij dat niet kunt. Het gekke is, je hebt nog steeds zelfvertrouwen, je bent het alleen kwijt. Je kunt het dus ook weer terugvinden.

Hoe krijg ik zelfvertrouwen?

Het geheim van een blijvend zelfvertrouwen zit hem in begrip, inzicht en acceptatie. Het is niet nodig om overdreven assertief te zijn of om iedereen te vertellen hoe geweldig je wel niet bent. Wat belangrijk is, is dat je je echt de moeite waard voelt en voor niemand onder hoeft te doen. Het gaat om een authentiek, gezond en blijvend zelfvertrouwen. Wat je nodig hebt zijn eenvoudige technieken om je zelfvertrouwen te vergroten. Deze technieken helpen je om jezelf te waarderen en te accepteren. Ze ondersteunen je bij het loslaten van zelfkritiek en perfectionisme. Er is immers niets om bang voor te zijn. Je bent precies goed zoals je bent! Wat anderen ook mogen zeggen…

Zelfvertrouwen opbouwen

Als je een goed zelfvertrouwen hebt zit je lekker in je vel. Dat is niet vreemd sterker nog het is eigenlijk heel normaal. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kan en door je zelfvertrouwen zit je automatisch lekkerder in je vel.

Deze vier uitgangspunten helpen je snel meer zelfvertrouwen te krijgen.

1. Stel doelen om je zelfvertrouwen te vergroten
We hebben al vaker uitgelegd dat het belangrijk is om doelen te stellen voor jezelf. Wat zijn je plannen in het leven? Wat zou je graag willen bereiken? Het is niet belangrijk dat je het ‘perfecte doel’ stelt. Stel gewoon een doel om mee te beginnen en ga richting je doel werken.

Zorg dat je iedere dag een stukje dichter bij je einddoel komt. Op die manier blijf je gefocust en zul je erg trots op jezelf worden. Hierdoor ontwikkel je meer zelfvertrouwen. TEST HET ZELF EN ONTDEK

2. Erken je angsten voor meer zelfvertrouwen
Iedereen heeft te maken met angsten. Je bent bang voor de toekomst, het onbekende, dingen die fout kunnen gaan en dingen die jij fout zou kunnen doen. Probeer je angsten te ontdekken en ze te erkennen. Accepteer dat je angst voelt, maar laat je er niet door belemmeren.

Als je meer zelfvertrouwen wilt ontwikkelen zul je je soms moeten begeven in het ‘onbekende’. De doelen die je stelt zullen bijvoorbeeld een beetje buiten je ‘comfort zone’ liggen. Dat is goed, push jezelf door je angsten heen. Telkens als je een angst overwint voel je je fantastisch en groeit je zelfvertrouwen direct!

3. Schakel iemand met meer zelfvertrouwen in
Het is een goed idee om je te laten ‘coachen’ door een goede vriend of vriendin die beduidend meer zelfvertrouwen heeft dan jij. Praat er samen over, vraag hoe die persoon omgaat met angsten. Dingen waar jij je druk om maakt zijn voor andere mensen geen ‘big deal’, misschien kun jij die houding overnemen.

Probeer te leren van mensen die zijn zoals jij zou willen zijn, vol zelfvertrouwen!

4. Besef dat zelfvertrouwen opbouwen tijd & arbeid kost
Het is verleidelijk om na het lezen van dit artikel te denken: ‘Ja, daar moet ik eens iets aan gaan doen’, en het scherm weg te klikken om het vervolgens te vergeten. Het vergroten van je zelfvertrouwen gaat niet vanzelf. Je zult er iedere dag een beetje moeite aan moeten besteden. Daarnaast kan het natuurlijk geen kwaad om meer hulp in te schakelen zoals boeken en workshops.

Onthoud constant dat alleen lezen over het ontwikkelen van zelfvertrouwen niet genoeg is. Wees er actief mee bezig en blijf informatie verzamelen. Al die kleine beetjes werk per dag zorgen uiteindelijk voor een gezonde dosis zelfvertrouwen waar je trots op kunt zijn!

Tot slot ;  10 tips voor meer zelfvertrouwen

1. Neem jezelf niet te serieus

Neem jezelf, of het leven, niet te serieus. Kop op, durf plezier te hebben. Durf te lachen om jezelf. Dit geeft je meer zelfvertrouwen.
“Angels can fly because they take themselves lightly” (G.K Chesterton)

2. Leer regelmatig iets nieuws

Word een expert ergens in. Word nieuwsgierig en leer alles wat er te leren valt over wat je interesseert. Leren is groeien, en dat voelt goed.

3. Kom eens uit je comfort zone 

Iedere keer als je angst voelt, zolang het maar niet levensbedreigend is, is een kans om te groeien!
Durf je veilige comfort zone eens op te verlaten van tijd tot tijd.
“Het leven krimpt of groeit in verhouding tot je moed.” (Anais Nin)

4. Doe iets leuks voor jezelf

Je verdient het! Misschien een massage, een bad of een dutje doen. Neem jezelf mee uit. Verwen jezelf met hetzelfde respect en vriendelijkheid, dat je iemand anders die je graag mag ook zou geven. Het idee is om te genieten van de ervaring. Je schuldig voelen zou de plank misslaan.

5. Doe iets leuks voor iemand anders

Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld. Iets voor iemand doen, zonder een beloning te verwachten, voelt echt geweldig goed.

6. Doe iets fysieks

Maak een boekenkast. Ga het huis uit. Ga voor een wandeling. Ga tuinieren. Bezoek een park. Ga vliegeren met je neefje. Fietsen. Lichamelijke inspanning produceert endorfines die je een goed gevoel geven. Alleen al buiten zijn in de zon zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt, wat bijdraagt aan een gezondere, gelukkiger jij.

7. Zoek positieve mensen op

Breng tijd door met ondersteunende, positieve mensen. Ze bestaan echt! Net zoals negatieve mensen je geluksgevoel kunnen onderdrukken, kunnen positieve mensen je een enorme energie-boost geven!

8. Doe dingen die je blij maken

Waar gaat je hart van zingen? Doe dat vaker! Vergeet niet dat gelukkig zijn niets met egoisme te maken heeft. Je vreugde is een geschenk aan de wereld! Vreugde en vriendelijkheid is besmettelijk.

9. Breng wat tijd door met gewoon te bestaan

Klinkt vaag, maar is eigenlijk heel simpel. In het opnieuw verbinden met de aarde en de natuur, onthaasten we en maken we tijd voor innerlijke reflectie. Prioriteiten worden duidelijker. Je herkent gemakkelijker wie je werkelijk bent. Het is veel gemakkelijker te doen in de natuur. Ga kamperen. Maak een wandeling. Klim in een boom. Besta gewoon zonder je ergens om te bekommeren. Je batterij krijgt zo weer kans om op te laden.

10. Sta jezelf toe om te zijn waar je bent

Voel wat je voelt, zonder te oordelen. Laat het verhaal dat je er omheen hebt gemaakt los en ga gewoon mee met het gevoel. Omarm het. Verken het. Voel het. Het enige dat elk gevoel wil, is volledig gevoeld te worden. Laat dus je weerstand tegen je gevoelens los en ervaar ze volledig, laat ze daarna gaan.

De basis voor zelfvertrouwen is jezelf accepteren zoals je bent. Wanneer je jezelf niet accepteert zoals je bent dan kom je in een negatieve spiraal terecht, want je versterkt de negatieve emotie van faalangst. Jezelf accepteren zoals je bent betekent perfectionisme loslaten. Je moet stoppen met jezelf te vergelijken met anderen, want dat is een wedstrijd die je nooit kan winnen. Perfectionistische mensen hebben een ideaalbeeld in hun hoofd over hoe zij in de praktijk zouden moeten zijn. Er ontstaat echter teleurstelling als in de realiteit niet aan dat ideaalbeeld wordt voldaan, waardoor het zelfvertrouwen wordt ondermijnd.

Bekijk video's over faalangst

Blozen? Bloosangst Blozen? Bloosangst De angst om te blozen ontstaat wanneer je met je gedachten controle probeert uit te oefenen over de gedachten van andere mensen. Je maakt je dan zorgen over wat andere mensen denken als je bloost en juist daardoor creëer je de ... Lees meer
Tips bij faalangst Tips bij faalangst Denk jij dat je last hebt van faalangst? En zou je er graag vanaf willen komen? De volgende tips dragen bij aan het verminderen en overwinnen van faalangst. In vele gevallen gaat het ni... Lees meer
Sociale faalangst Sociale faalangst Een goede omschrijving voor sociale faalangst is angst in het bijzijn van (onbekende) mensen. Introverte of verlegen mensen hebben dan ook weleens de neiging om zich terug te trekken of alleen te willen zijn. Alleen zijn voelt veiliger.... Lees meer
Minder verlegen worden Minder verlegen worden Van jongs af aan wordt je sterk beïnvloed door de maatschappij. Wanneer je directe omgeving (rolmodel, ouders, opvoeders) het erg belangrijk vinden wat andere mensen denken dan bestaat er een grote kans dat deze neiging op je is overgedragen. Ook kan... Lees meer
Ontstaan faalangst en oorzaak Ontstaan faalangst en oorzaak Faalangst begint met verlangen naar succes of iets graag willen. Succes is ontzettend belangrijk in onze maatschappij. De druk om te presteren neemt hierdoor toe. In de westerse samenleving wordt identiteit (of wie... Lees meer
Overwin vliegangst Overwin vliegangst Vliegangst is uitstekend te behandelen. Laat je niet langer beperken door je angst en vergroot je bewegingsvrijheid. Het maakt niet uit als je nog nooit gevlogen hebt of al angstig wordt als je aan vliege... Lees meer